avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract drepturi de autor - concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract drepturi de autor - concediu de maternitate

Buna ziua,

Sunt o viitoare mama - data probabila a nasterii este 23 iunie, si va rog sa ma ajutati cu niste informatii. Singurele mele venituri sunt de pe urma unui contract de cesiune de drepturi de autor, pe perioada determinata - incheiat 7.07.2011, durata un an, cu o societate mass media. Mentionez ca mi-am platit contributia la Casa de Asigurari de Sanatate pana in anul 2010, urmand ca pentru 2011 si 2012 sa le platesc in cel mai scurt timp.

M-am interesat la Casa de Asigurari de Sanatate daca pot sa beneficiez de concediul de maternitate - pre si post natal (eu stiam ca am acest drept daca achit si cei 0,85% pentru concedii medicale), iar cei de-acolo mi-au spus ca nu se poate pentru ca legea 158/2005 nu "ii prinde" si pe cei cu drepturi de autor; altfel spus, aceasta categorie de persoane a fost pur si simplu exclusa. Este posibil asa ceva? Cei cu drepturi de autor nu se pot incadra in art.1. alin.2, lit.d, adica la categoria "persoane autorizate sa desfasoare activitati independente"? (eu asa ma gandisem).

Va rog sa-mi spuneti daca exista un alt articol la care ma pot incadra sau sa ma ajutati cu orice alta informatie care mi-ar fi de folos. Ce as mai putea face pentru a beneficia totusi de concediul de maternitate?

Va multumesc anticipat, o zi buna!


Cel mai recent răspuns: alynaluc , utilizator 17:24, 28 Martie 2012
Daca nu veti putea beneficia de concediul de maternitate atunci veti putea beneficia de CCC pana la 1 an sau 2 ani (depinde de optiunea dvs.) incepand cu data nasterii copilului.
Din pacate nici de CCC nu pot beneficia pentru ca nu am realizat venituri cu 12 luni inainte de nastere.
1. Ce statut aveti in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului?

2. - Poate aveti perioade asimilate celor de obtinere de venituri.
- Cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, art.2(5), poate va regasiti intr-una din situatiile prevazute acolo.
Multumesc pentru promtitudine! Ca sa fiu mai exacta, intre ianuarie 2010 si iulie 2011 nu am lucrat (de fapt am reinceput lucrul in dec 2010, insa firma mi-a facut contract pe drepturi de autor abia din 7 iulie 2011). Cum eu voi naste in iunie, rezulta ca nu am decat 11 luni cu venituri. M-am obisnuit cu gandul ca nu pot beneficia de CCC, dar cred ca sotul poate beneficia in locul meu, pentru ca la el situatia este alta - fara pauze in campul muncii, cu contract de munca.

Pe mine ma intereseaza mai mult concediul de maternitate, daca aveti orice informatie care sa-mi fie de folos, va multumesc. Am mai rasfoit legislatia si tot nu inteleg de ce cei de la CAS mi-au spus ca nu ma incadrez la venituri independente, atat timp cat Codul fiscal la art.46 precizeaza ca veniturile din drepturi de autor sunt considerate venituri independente.
1. La intrebarea cu concediul de maternitate poate va raspunde un coleg mai priceput decat mine.

2. - Sotul dvs. (sau dvs.) poate opta direct pentru stimulentul de insertie, de 500 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani, fara sa mai intre in CCC.
- In acest fel sotul primeste si salariu pentru munca depusa si stimulentul de insertie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie caty28 caty28 Buna ziua. Am si eu o nelămurire: in cazul in care solicit stimulentul de inserție fara a intra in CCC, pana la ce vârstă a copilului il primesc? 1 an sau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Deliz Deliz Am pe cartea de munca 7 ani lucrati,salariu net este de 1300,cel brut 1800 lei.sunt casatorit si-as vrea ca sotia mea sa ia concediu prenatal in locul meu,ea ... (vezi toată discuția)